20160929.jpg

Tiedätkö mihin rahasi kuluvat?

| 29.09.2016 12:14

Oletko ikinä pitänyt menoistasi kirjaa? Useimmat meistä tietävät kuukausittaiset kiinteät ja toistuvat kulut: kuinka paljon lainaa (asuntolaina, autolaina jne.) maksetaan, paljonko vastikkeeseen kuluu, mitä sähkö ja nettiyhteys maksavat ja vakuutusmaksutkin ovat aika hyvin hallussa. Näistä voi olla vähän vaikea tinkiä ja ne saattavat viedä mehevän palan kuukausibudjetista. Näille voikin tehdä oman taulukkonsa. Mutta entä ne muut menot, ne pienet purot, joista se kuukausittainen rahavirta muodostuu. Oletko ikinä kartoittanut rahavirran lähteitä?

Ihanana mobiilisovellusten aikakautena (Limiitilläkin on muuten oma mobiilisovelluksensa sekä iPhonelle että Android-puhelimille) oukosta lyötyy helppokäyttöisiä sovelluksia menojen ja tulojen kartoittamiseen. Nopeasti GooglePlaystä haettuna löytyy muutama: Menojen valvontaa, Money Lover, Tulot vs kulut, My Finance, Fast Budget, vain muutaman mainitakseni. Henkilökohtaisesti näitä ei ole tullut testattua, joten on paikallaan muistuttaa: lataa uusi sovellus puhelimeesi aina varoen ja katso, mitä tietoja lupaudut luovuttamaan sovelluksen käyttöön!

Sovelluksista löytyy myös Google Sheets, joka toimii excel-periaatteella. Tästä sovelluksesta löytyy omakohtaista kokemusta ja sitä voi suositella, jos perheeseen kuuluu useampia tasaveroisia rahankäyttäjiä. Se nimittäin mahdollistaa saman taulukon jakamisen useamman käyttäjän päivitettäväksi. Kun siis puoliso tai muu vastaava lisää taulukkoon kulun, näkyy sama kulu myös toisen puoliskon puhelimen taulukossa. Koska puhelin kuitenkin kulkee mukanasi lähes koko ajan ja missä kuljetkin, voit parhaassa tapauksessa päivittää budjettiasi lennossa. Kulu onkin paras lisätä taulukkoon heti, koska ne pienet impulssiostokset vain pyyhkiytyvät unholaan.

Kun tällaista taulukkoa, exceliä, sovellusta tai muuta pitää yllä parikin kuukautta putkeen, saa jo aika hyvän kuvan siitä, mihin rahat hupenevat. Piipahdus kahvilassa 5 euroa, ihana kynsilakka alennuskorista 4 euroa, pari paitaa kauppakeskuksen markkinoilta 30 euroa, jäätelö pahimpaan nälkään 4 euroa, nopeat hamppariateriat 17 euroa, perheen prinsessalle tarra-arkki ja upeita tukkalaitteita 10 euroa = 70 euroa per kauppakeskusvisiitti. ”Emmehän me ostaneet paljon mitään, nämä pari paitaa vain.” Vai olikos se ihan niin? Kun kulun kirjaa ylös, se ei katoa muistin mustaanaukkoon. Jos tällaisia reissuja viikossa tuleekin tehtyä aina viikonloppuisin, voi se tehdä jo melkein 300 euroa kuussa. 300 euroa ei välttämättä tunnu paljolta, mutta entä 3600 euroa vuodessa? Sen verran nämä piipahdukset tekevät vuodessa yhteensä.

Eihän sitä tarvitse aina kaikesta kivasta kieltäytyä, mutta taulukointi paljastaa helposti ne pienet rahareiät, joista voit luopua. Luopumalla tai sääntelemällä tiettyjä kulutustottumuksiasi voit saada rahaa jopa säästöön tai lyhennettyä lainaa suuremmalla summalla.

Kannattaa kokeilla edes kuukauden. Saatat yllättyä!

Säästöterveisin

Limiitti.fi

library_books Arkisto

  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin
  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin Toimitus | 26.06.2017
  Kesäloman budjetti kokoon
  Kesäloman budjetti kokoon Toimitus | 07.06.2017
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle Toimitus | 01.06.2017
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi?
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi? Toimitus | 08.05.2017
  Limiitti on uudistunut!
  Limiitti on uudistunut! Toimitus | 26.04.2017
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja Toimitus | 03.04.2017
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua Toimitus | 03.03.2017
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta Toimitus | 10.02.2017
  Uuden vuoden säästöt
  Uuden vuoden säästöt Toimitus | 30.12.2016
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin Toimitus | 29.11.2016
Arkisto