20161111.jpg

Mihin sinä säästät?

| 11.11.2016 12:11

Varmasti jokainen meistä toivoo, uskoo ja haluaa laittaa muutaman euron sivuun per kuukausi. Tunne siitä, että säästötilillä on rahaa bufferina sitä surullisen kuuluisaa pahaa päivää varten, tekee yöunista juuri piirun verran rauhallisempia. Epämääräistä pahaa päivää varten säästäminen on kuitenkin hankalaa. Itselleen on helppo vakuutella, että sellainen ei juuri nyt ole käsillä ja ettei tässä kuussa välttämättä tarvitse siihen varautua.

Siksipä säästämistä varten kannattaa ottaa päämäärä, kohde, haave tai unelma. Kun tarkan säästämiskohteen on määrittänyt, on helpompi myös asettaa tietty summa, jota tavoittelee. Vähän kuin laihdutuskuurissa: on helpompi ruoskia itseään salille ja lenkille, kun tavoitteena on selkeä vaa’anlukema. Periaatekin näissä kahdessa ”kuurissa” on sama, eli kiristää vyötä ja nipistää sieltä täältä yltäkylläisyyttä. Kun määränpää on tiedossa, voi laskea mielessään kuinka kauan kuuri kestää ja koska maali alkaa häämöttää. Vaikka tosiasiassa olisikin kyseessä enemmän maratoni kuin pikajuoksu ja tarkoituksena olisi jatkaa säästämistä vielä kuurin jälkeekin.

Ota siis tavoitteeksi vaikka ihana matka, kaksi viikkoa lämmössä tai mielenkiintoinen kulttuuri- ja kaupunkikohde. Aloita säästäminen summalla, joka ei heilauta kuukausibudjettiasi ja jonka sivuun siirtämistä et välttämättä edes huomaa. Säästä näin pari kuukautta ja kasvata sitten summaa pikku hiljaa. Säästämisestä tulee helpohkosti rutiini ja rahaa voi opetella jakamaa käyttövaroihin ja säästövaroihin.

Toinen keino säästää itseltään salaa on siirtää viikottain ihan pikkuruinen summa. Jätä vaikka pari kahvilakäyntiä väliin tai karsi viikonlopun herkkuja ja siirrä vastaava summa säästöön. Kuukaudessa voit saada jo aika mukavan summan talteen aivan huomaamattasi. Kun säästökuuri lähenee loppuaan, voit toki kiristää tahtia.

Keskeisin asia melkein unohtuikin! Eli avaa säästötili, jonka pidät koskemattomana. Säästötilille kulkevilla rahoilla on vain yksi suunta: tilille, ei tililtä. Kunnes tavoite saavutetaan. Jos et halua/jaksa kikkailla korkojen kanssa tai et ole niistä juurikaan kiinnostunut tai jos haluat pitää rahat kaiken varalta käytettävissäsi, saa tavallisen tilin yleensä avattua ihan kotisohvalta käsin oman pankkiryhmäsi sisällä. Voithan myöhemmin tsempata ja selvittää sijoitusseikkoja ja säästötilien saloja. Matala kynnys alkuun kuitenkin helpottaa säästämisen aloittamista.

Kohti unelmia siis, säästötilin kautta!

Limiitti.fi

library_books Arkisto

  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin
  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin Toimitus | 26.06.2017
  Kesäloman budjetti kokoon
  Kesäloman budjetti kokoon Toimitus | 07.06.2017
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle Toimitus | 01.06.2017
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi?
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi? Toimitus | 08.05.2017
  Limiitti on uudistunut!
  Limiitti on uudistunut! Toimitus | 26.04.2017
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja Toimitus | 03.04.2017
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua Toimitus | 03.03.2017
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta Toimitus | 10.02.2017
  Uuden vuoden säästöt
  Uuden vuoden säästöt Toimitus | 30.12.2016
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin Toimitus | 29.11.2016
Arkisto