20170601.jpg

Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle

| 01.06.2017 00:00

Kelien puolesta mennään alkukevättä, mutta kalenteri näyttää kesäkuun 1. päivää. Se tarkoittaa sitä, että koulut päättyvät ja uuden karheat ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet nuoret kirmaavat kohta kesälaitumille. Suuri urakka on takana, upea tulevaisuus edessä. Onnea kovasti teille kaikille!

Mutta. Mitäpä antaisi koulunsa päättävälle lahjaksi? Raha taitaa tulla useimmalle ensimmäisenä mieleen, ja sitäpä tuo ehkä ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttava nuori kaipaakin. Siipiään levittävä nuori on suurten hankintojen edessä muuttaessaan omaan kotiin, opiskelupaikkakunnalle, pois äidin helmoista ja omilleen ensimmäistä kertaa. Sitä ennen toki vietetään huoleton ja villi kesä, kun koulun velvoitteet on jätetty kunnialla taaksi. Festarit, matkat, reissut, piknikit, terassit ja mitä näitä nyt on kesämenojen kutsuja, joihin tietenkin kuluu rahaa. Eikä rahaa välttämättä enää voikaan kaivella vanhempien taskuista, vaan nuori saa kustantaa menonsa itse. Ainakin se tekisi ihan hyvää omaa elämäänsä aloittelevalle nuorelle, oppia rahan arvo ja vastata itse omasta rahan kulutuksestaan.

Eli voimme todeta että rahaa nuori tarvitsee vaikka mihin, mutta mikä olisi sopiva summa rahalahjaksi valmistuvalle? Mitkä asiat saavat vaikuttaa lahjaksi annetun rahasumman määrään? Oma varallisuus toki vaikuttaa rahasummaan ja mahdollisesti myös lahjansaajan varallisuus. Läheiselle ihmiselle annetaan suurempi summa kuin naapurin ystävän lapselle. Mutta vaikuttaako lahjarahaan se, valmistuuko nuori ylioppilaaksi vai ammattiin?

Helsingin Sanomien artikkelin mukaan tutkinto vaikuttaa lahjasummaan enää vain vähän. Suurin osa HS:n kyselyyn vastanneista antaisin läheiselle ylioppilaalle lahjaksi 80 - 100 euroa (33 %) ja läheiselle ammattiin valmistuvalle 50 - 80 euroa (38 %). Vain 7 % vastaajista lahjoittaisi ylioppilaalle yli 150 euroa ja 4 % antaisi saman summan ammattiin valmistuvalle. Yksimielisiä ollaan siitä, mikä on sopiva lahjaraha hiukan etäisemmälle juhlijalle, 52 % antaisi ylioppilaalle 20 - 50 euroa ja 55 % antaisi saman summan ammattiin valmistuvalle. Näistä määristä saa aika hyvän käsityksen sopivasta rahasummasta.

Mitä mieltä ylioppilaat tai valmistuvat itse ovat? Viime vuonna Kodinkuvalehti lähti itse lähteen luokse ja kyseli ylioppilaiden omia toiveita. Summat ovat yllättävän kohtuullisia, nuorissa lienee kuitenkin maan toivo! Suurin osa vastaa että olisi tyytyväinen summaan 20 - 100 euron väliltä riippuen siitä, kuinka läheinen lahjanantaja on.

Hyvin osuvat yksiin lahjanantajien ja lahjansaajien mielipiteet! Ja on hyvä muistaa, että valmistuva / ylioppilas saanee lahjoja useasta eri lähteestä, joten pienistäkin summista syntyy juhlapäivänä monelle mukava potti.

Kesäisiä juhlia odotellen Limiitin väki

library_books Arkisto

  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin
  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin Toimitus | 26.06.2017
  Kesäloman budjetti kokoon
  Kesäloman budjetti kokoon Toimitus | 07.06.2017
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle Toimitus | 01.06.2017
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi?
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi? Toimitus | 08.05.2017
  Limiitti on uudistunut!
  Limiitti on uudistunut! Toimitus | 26.04.2017
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja Toimitus | 03.04.2017
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua Toimitus | 03.03.2017
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta Toimitus | 10.02.2017
  Uuden vuoden säästöt
  Uuden vuoden säästöt Toimitus | 30.12.2016
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin Toimitus | 29.11.2016
Arkisto