20161125.jpg

Black Friday – shoppailijan unelma

| 25.11.2016 12:08

Black Friday eli niin sanottu musta perjantai rantautui suomalaisille markkinoille toden teolla vasta viime vuonna, jolloin Black Friday pysäytti kauppaliikenteen huimilla tarjoushinnoillaan ja aiheutti jopa monien liikkeiden verkkosivujen kaatumisen. Black Friday tuo markkinoille huikeita alennuksia varsinkin elektroniikkatuotteista ja samalla se tarkoittaa monelle kaupalle joulusesongin alkua.

Black Friday on saanut alkunsa, mistäs muualtakaan kuin, Yhdysvalloista, jossa sitä vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Ja kiitospäivää Yhdysvalloissa vietetään marraskuun neljäntenä torstaina. Black Friday on saanut nimensä 1950- tai 1960-luvun Philadelphiasta, missä poliisi alkoi nimittää kyseistä perjantaina Black Friday ‑nimellä, koska kiitospäivän jälkeinen liikenne oli työllisti poliisia erityisen paljon. Synkeä alkuperä siis Black Fridayllä, nimensä mukaisesti. Nimen olikin tarkoitus hillitä ihmisten haluja pyyhältää joukolla ostoksille ja saada aikaan ruuhkia sekä ylenmääräistä tungosta.

Myöhemmin, osa lähteistä väittää että nimenomaan 1980-luvulla, Black Friday säilytti nimensä, mutta sen merkitys muuttui. Synkeä musta perjantai ruuhkineen kääntyi kirjanpidon termeillä voitolliseksi perjantaiksi. Kirjanpidon termistössä sanalla musta ”black” viitataan voiton tekemiseen. Tappiollisen tuloksen tekeminen taas kirjataan kirjanpidossa punaisella, mitä alkuvuosi tuppaa olemaan. Black Fridayn jälkeen tulos muuttuu mustaksi eli voiton puolelle päästään. Monet nimittäin aloittavat joululahjojen metsästämisen juuri näihin aikoihin ja kaupat takovat hurjaa tulosta.

Suurimmat alennukset lienevät elektroniikkakaupoissa, joista myös hamstrataan eniten huipputarjouksia. Viime vuonna Black Friday aiheutti monen kauppaliikkeen verkkosivujen kaatumisen, kun ihmiset rynnivät joukoilla verkossa tarjousten perässä. Nykyajan mallin mukaan Black Friday on rantautunut verkkokauppoihin kivijalkakauppojen ohella. Osa liikkeistä aloitti tänä vuonna markkinoinnin hyvinkin aikaisin jo alkuviikosta hehkuttemalla tarjouksiaan ja tarjoamalla pieniä etuja jo ennakkoon. Osa tarjoaa edelleen Black Weekend -tarjouksia eli hyödyn voi ottaa irti koko viikonlopun mitalta.

Verkkokaupoissa on myös se etu, että kaupan ovella ei tarvitse olla jonottamassa jo ennen kukonlaulua. Näinhän esimerkiksi Briteissä ja Yhdysvalloissa toimitaan, eli asiakkaat leiriytyvät kaupan oven taakse jonottamaan mehukkaimpia tarjouksia. Osa kaupoista joustaa hiukan ja avaakin ovensa jo aamuyön pikkutunteina. Verkkokaupassa toki tarjoukset pärähtävät voimaan heti vuorokauden vaihtuessa, mutta ostokset sentään voi tehdä ihan omalta kotisohvalta käsin. Mikäli verkkosivut eivät kaadu…

Ajattelitko ottaa ilon irti Black Friday ‑tarjouksista, aloittaa joulusesongin ja saada joulun toivelahjat huikean edulliseen hintaan? Vielä ehdit, Black Fridayn ostostunteja on vielä rutkasti edessä!

Marrasterveisin ja joulua odotellessa

Limiitti.fin väki

library_books Arkisto

  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin
  Kesäloman budjetti kasvoi vihdoin Toimitus | 26.06.2017
  Kesäloman budjetti kokoon
  Kesäloman budjetti kokoon Toimitus | 07.06.2017
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle
  Lahjavinkki valmistuvalle ja ylioppilaalle Toimitus | 01.06.2017
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi?
  Äitienpäivä on sunnuntaina, vaan mitä äidille lahjaksi? Toimitus | 08.05.2017
  Limiitti on uudistunut!
  Limiitti on uudistunut! Toimitus | 26.04.2017
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja
  Vielä ehdit suunnitella pääsiäisen menoja Toimitus | 03.04.2017
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua
  Asiakkaiden avulla kohti parempaa lainapalvelua Toimitus | 03.03.2017
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta
  Hyvä kiertoon yhteisöveron kautta Toimitus | 10.02.2017
  Uuden vuoden säästöt
  Uuden vuoden säästöt Toimitus | 30.12.2016
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin
  Veronpalautukset suomalaisiin tuotteisiin Toimitus | 29.11.2016
Arkisto